Onderhoud en tips

Op deze pagina vind je waardevolle informatie en advies over hoe je jouw (antieke) klok in topconditie kunt houden. Wij bieden praktische tips voor het onderhoud en het omgaan met veelvoorkomende problemen. Ontdek hoe je jouw klok kunt verzorgen zodat deze nog vele jaren zijn tijdloze charme behoudt.

Waarom is het onderhoud van uw klok zo belangrijk?

Als uw klok van slag is, merkt u dat vrijwel meteen. Het slagwerk is vertraagd, de wijzer blijft hangen of de klok slaat een verkeerd aantal uren. Zeker als uw klok veel waarde heeft of een geliefd erfstuk is, wilt u deze problemen snel en vakkundig laten verhelpen. Maar hoe kunt u uw klok eigenlijk het beste onderhouden om slijtage te voorkomen?

Oorzaken van slijtage van uw klok

  • De veren in de klok werken niet meer zo goed, de kracht is er uit: De lagers kunnen versleten zijn, waardoor het radarwerk niet meer goed loopt.
    Ook ophoping van vuil en stof in het mechaniek kan de boosdoener zijn. 
  • Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje: Moest de klok een uur verzet worden en heeft u de wijzers tegen de klok ingedraaid? Hier kan niet elke klok tegen!
  • Het kan zijn dat u uw klok met veren op de verkeerde manier heeft opgewonden: U heeft de klok verplaatst en tikt hij niet meer zoals het hoort.

Wees dus altijd uiterst voorzichtig met uw (antieke) klok en laat deze onderhouden door een vakman.

"In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk onderdeel voor onderdeel na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring verricht ik deskundig onderhoud. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de schouw. Kom dus op tijd langs met uw klok. Ik sta altijd graag voor u klaar."

Marcel Loohuis, Klokkenmaker

Jouw klok weer lekker fit

Vaak wordt pas aan een bezoek aan de klokkenmaker gedacht als het uurwerk niet meer werkt. Dit is jammer, want er is dan misschien al veel – voor de klant vaak onzichtbare – schade ontstaan.
Een uurwerk heeft echt regelmatig onderhoud nodig en ik zal je uitleggen waarom. Een klok tikt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en dat jaren achtereen. Ik denk dat jouw auto minder ‘uren’ per jaar maakt. Toch krijgt uw dierbare vervoermiddel ieder jaar een APK met onderhoudsbeurt, voor uw veiligheid natuurlijk, maar ook om de auto in goede conditie te houden. Voor uw klok geldt eigenlijk hetzelfde, deze mag ook lekker fit blijven. Voor de meeste uurwerken is een goede onderhoudsbeurt daarom gemiddeld iedere 5-7 jaar aan te raden.

Vuil is vaak de boosdoener

Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk. Vuil kan uit meerdere bestanddelen bestaan, je kunt denken aan stof, roest, slijtdeeltjes of opgedroogde olie.
Opgedroogde olie wordt samen met vuil een soort slijpmiddel. Het uurwerk functioneert nog steeds, omdat de veren en/of gewichten zo sterk en zwaar zijn. Wel merk je dat het uurwerk slechter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt onder andere omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen. De kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt en dit is het moment dat je gaat zich oriënteren voor een bezoek aan een klokkenmaker.

 


Meer over tips en informatie kun je lezen in onze blogs:

De kunst van klokkenrestauratie: Hoe een antieke klok een nieuw leven krijgt

Antieke klokken zijn meesterwerken die de tand des tijds doorstaan hebben. Hun waarde ligt niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in de vakmanschap en historie die ze met zich meebrengen. Het restaureren van een antieke klok is dan ook een kunst op zich. Klokkenmaker Marcel Loohuis deelt in deze blog zijn inzicht in het restauratieproces en hoe hij een antieke klok een nieuw leven geeft.

Lees meer »

De evolutie van klokken

Klokken zijn al eeuwenlang een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn niet alleen instrumenten om de tijd te meten, maar ook kunstwerken die de technologische en esthetische vooruitgang van hun tijd weerspiegelen. Van de vroege mechanische ontwerpen tot de verfijnde antieke tijdmeters, de evolutie van klokken is een fascinerende reis door techniek en design. In deze blog verkennen we de belangrijke fasen in de ontwikkeling van klokken en hoe ze zijn veranderd van simpele tijdmeters naar complexe kunstwerken.

Lees meer »